Rostfritt stål

V4A syrafast rostfritt stål

Rostfritt stål av typen A4 är det stål vi dagligen benämner som "syrafast rostfritt stål" vilket innebär att det kan monteras i alla miljöer och tål de tuffaste av miljöer.
Det används framför allt i saltbemängd kustmiljö och i förorenad stads- eller industrimiljö, badrum och badanläggningar med klorföreningar i kombination med hög luftfuktighet och relativt hög temperatur eller under jord. Legeringen består av 62% stål, 24% krom, 12% nickel och 2% molybden. A4 motsvarar rostfritt 316 i AISI-beteckning.

V2A rostfritt stål

Rostfritt stål av typen A2 består av legerat stål enligt 74% stål, 18% krom och 8% nickel. Detta gör att det inte rostar i allmänna utomhusmiljöer. A2 motsvarar 304 rostfritt i AISI-beteckning.

Rostfritt stål (rosttröga stål)

Även s.k. rostfria stål kan drabbas av korrosion (rost) beroende på den miljö de används i. Rostfriheten är därför en sanning med modifikation. Rätteligen bör dessa stål kallas rosttröga stål. De kan drabbas av gropfrätning (pitting) i närvaro av oxidationsmedel som t.ex. saltvatten. Om du bor nära havet så sliter salta vindar hårt på materialet som lättare rostar.

Man kan dock skydda sina armaturer genom att då och då behandla dem med en tunn olja, t.ex. paraffinolja. Stryk på med en mjuk trasa och torka av ev. överflöd.

Skulle armaturerna ändå börja rosta så sitter det bara ytligt och man kan i de flesta fall putsa bort det. Skulle det sitta lite hårdare så prova med en citronsyra-lösning:

  • Häll upp vatten (processen går fortare med varmt vatten) i en 2l glasslåda.
  • Rör ner ca 100g citronsyra och låt det lösa sig helt.
  • Spraya på eller applicera med mjuk svamp och låt det verka en stund (tiden är beroende på hur rostiga de är).
  • Skölj av och gnugga ev. bort det som inte löst sig med en mjuk trasa.
  • OBS! Gnugga inte med något som repar (t.ex. stålull eller det gröna på Scotch-Brite-svampen), det förstör ytan på armaturen.

 

Favoriter ({{ favorite.count }})
  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan